A világ első teljes HDTV-kódoló csipje a Fujitsutól

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 21. 21:13
A Fujitsu H.246 csipje valós időben képes kódolni és dekódolni teljes felbontású HDTV-adásokat, ráadásul nagyon kicsi energiaigénnyel.
A médialejátszók gyártóinak kedvence lehet az az apró csip, melyre régóta várt az iparág. A Fujitsu terméke képes egyetlen csipben kezelni a kódolás és dekódolás teljes folyamatát. A különböző technikák jelentős áttörési pontja, amikor sikerül minden velük kapcsolatos funkciót egyetlen egységbe koncentrálni. Ez a tervezők és gyártók számára megkönnyíti az új termékek kibocsátását, felgyorsítja a fejlesztési folyamatot és a piaci bevezetést. A csip 1920x1080 (60i/50i) felbontású anyagokat képes valós időben kezelni, 256 MB beépített FCRAM segítségével, mindössze 750 mW teljesítményfelvétel mellett.

A kódolási képességei miatt felvevőkbe is szánt első változat a MB86H51 modellszámot kapta, és már július 1-jétől elérhető lesz a gyártók számára. Nyitóára ma még meglehetősen borsos, 247 dollár, ami a széria növekedésével arányosan hamarosan várhatóan jelentősen csökkenni fog. A karácsonyra szánt fogyasztói elektronikai készülékekben már bizonyosan találkozhatunk vele.