A Magyar Telekom elsőként épít ki új generációs IP-hálózatot Magyarországon

forrás Prim Online, 2007. május 22. 13:22
A Magyar Telekom az IP-gerinchálózatának megújítása keretében két Cisco CRS-1 típusú terabitroutert helyez üzembe, amelyek lehetővé teszik a hálózat megbízhatóságának jelentős növelését és a jövőben jelentkező kapacitásigények kiszolgálását.
A Cisco router- és transzporttechnológiát a Magyar Telekom elsőként alkalmazza Magyarországon. A Cisco IP NGN (Cisco IP Next Generation Network, új generációs IP-hálózat) architektúrájának bevezetésével lehetőség nyílik az interneten túlmutató alkalmazások kiszolgálására és a távközlési infrastruktúra megújítására, az alkalmazások és előfizetők egyedi kezelésén alapuló szolgáltatások fejlesztésére és bevezetésére. Az IP NGN struktúra nyitott platformot kínál a szolgáltatások differenciálására: a videón/IPTV-n kívül integrált médiaszolgáltatások és értéknövelt szolgáltatások (pl. VoIP, interaktív játékok, a digitális tartalomhoz való hozzáférés: például fénykép-könyvtár, on-demand filmek) is elérhetővé válnak.

Mindemellett a vállalati felhasználók részéről egyre nő az igény még nagyobb rendelkezésre állást nyújtó virtuális magánhálózatok iránt (IP VPN), amelyek biztosítása csak az olyan kiesés nélküli működést garantáló – azaz működés közben frissíthető és szervizelhető – készülékekkel valósítható meg, mint a CRS-1.

Folyamatosan nő országszerte a szélessávra előfizetők száma. 2007. március végén a Magyar Telekom szélessávú csatlakozásainak száma már meghaladta a 628 ezret. A cég 2006-ban elindította a kereskedelmi IPTV- szolgáltatását, 2007 márciusában bevezette a telefonszolgáltatás nélküli ADSL-t. A már működő Klip szolgáltatás interneten keresztül ingyenes telefonálást biztosít az ügyfeleknek egy másik Klip-használóval - percdíj, havidíj, kapcsolási díj nélkül, így csak az internetezés szokásos költségeit kell állnia. Ha nem másik Klip felhasználót, hanem egyéb hálózatban levő ügyfelet hív a Klip-használó, akkor a hívásért minimális percdíjat számít fel a cég, de kapcsolási díj és havidíj ekkor sincs. A vállalat a korábbi évekhez hasonlóan 2007-ben is díjmentesen növelte meg az ADSL-szolgáltatás sebességét.