Sikeres mobilhívás a világ tetejéről

Milkovits Gábor, 2007. május 22. 20:39
Rod Baber brit hegymászó sikeres mobiltelefon-hívást hajtott végre a Mount Everest csúcsáról, olyan rekordot állítva fel ezzel, amit gyakorlatilag lehetetlen lesz megdönteni.
Baber március végén indult expedíciójára, amelynek sajátos elemét, azaz a mobilhívást a csúcsról az tette lehetővé, hogy egy kínai mobilszolgáltató Tibetben nemrég olyan bázisállomást állított fel, amely az Everesten is lefedettséget biztosít. Ahhoz azonban, hogy végig mobilkapcsolatban maradhasson, a hegymászónak a legnehezebbnek tartott északi falon kellett feljutnia a 8848 méteres magasságig. Baber kísérletét a Motorola szponzorálta, akik egy szélsőséges időjárási körülményeket, például komoly fagyot is elviselő készüléket biztosítottak a kísérlethez. Mindezek mellett a hegymászó mindvégig ragasztószalaggal testéhez rögzítve tartotta az akkukat annak érdekében, hogy azok a nagy hidegben is üzemképesek maradjanak.

Babernek nem sok ideje volt a telefonálásra, mivel a biztonságos visszatérés érdekében nem szoktak 15 percnél többet tölteni a csúcson, ráadásul a beszélgetéshez le kellett vennie az oxigénmaszkot. A hegymászó először a hivatalosan rögzített hívást végezte el, majd ezután felhívta feleségét és gyermekeit is. A mostani esemény híven jelképezi azt a hihetetlen gyorsasággal lezajlott folyamatot, amellyel a mobiltelefonok mára gyakorlatilag a világ minden szegletébe eljutottak, forradalmasítva a mindennapi kommunikációt.