IBM, Samsung, Chartered, Freescale, Infineon együttműködés a csipfejlesztésben

Milkovits Gábor, 2007. május 23. 19:13
A címben szereplő vállalatok megállapodást kötöttek egymással csipek közös fejlesztéséről és szabványosításáról, beleértve a 32 nanométeres technológia bevezetését is.
A kooperációban részt vevő cégek közül az IBM amellett, hogy a világ legnagyobb technológiai szolgáltatásokban utazó vállalata, a processzorfejlesztések terén is élen jár, míg a Samsung a memóriacsip-ágazatban globális piacvezető. Az öt csipgyártó együttműködése egyelőre 2010-ig szól, és a mobiltelefonokba való lapkáktól a nagy teljesítményű szerverprocesszorokig mindenféle termékre kiterjed. A közös fejlesztés nyilvánvalóan számtalan előnyt kínál, az alacsonyabb költségektől az egyszerűbb szabványosításon át a nagyobb megrendelő ügyfelek könnyebb kiszolgálásáig.

A kooperációt kiemelten szükségessé teszi, hogy a tervezés a méretcsökkentéssel párhuzamosan egyre bonyolultabbá válik. Kwon Oh-Hyun, a Samsung félvezetőrészlegének vezetője a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy a 32 nm-es technológia komoly kihívásokat tartogat a tervezők számára, a felhasznált anyagok és a struktúrák terén egyaránt.