Szemüvegre csatolható kijelző

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 24. 20:05
Már számos egész látóteret eltakaró videószemüveg létezik, most megszületett egy jóval kényelmesebb megoldás, ami a külvilággal való kapcsolattartást is lehetővé teszi.
A fejlesztők eddig olyan videószemüvegekkel próbálkoztak, melyek a fejre helyezve minden külső információt blokkolnak. Ezek azonban meglehetősen drága készülékek, és elterjedésüket akadályozza, hogy egy olcsó hordozható tv vagy DVD-lejátszó sokkal logikusabb alternatíva a legtöbb vásárlónak. Az elemzők szerint ugyanakkor van létjogosultsága a szemüvegszerű megjelenítőknek, mivel a távmunka az elkövetkező években egyre terjed majd, és átalakulnak a munkahelyi szokások is. Egy tanulmány szerint még a bejáró alkalmazottak is munkájuk egy részét útközben végzik, például már az elővárosi vonaton átnézhetik e-mailjeiket, és törölhetik a spamszűrőn átjutott nemkívánatos leveleket. Svéd kutatók szerint éppen ezért a tömegközlekedés előtérbe kerülhet az autózással szemben, hiszen autóval bejutni a városba legalább annyi idő, és vezetés közben nehezebb az ilyen feladatokat elvégezni.

Éppen ilyen esetekre való a Teleglas T3-F felcsatolható kijelzője, melyet hagyományos szemüvegre lehet csiptetni. A minikijelző csak egyszemes, így tarthatjuk a kapcsolatot a külvilággal, és közben jelentéseket nézhetünk át vagy éppen televíziót nézhetünk. A korábbiaknál jóval gyakorlatiasabb eszköz kiskereskedelmi ára várhatóan 820 dollár lesz.