Mától kaphatók a Dell Linux PC-k

Milkovits Gábor, 2007. május 24. 19:46
A Dell hivatalosan május 24-étől forgalmazza első Linux-alapú számítógépeit, amelyeken az Ubuntu Linux operációs rendszere fut.
A linuxos E520n Dimension asztali számítógép és az Inspiron E1505n noteszgép induló ára 600 dollár a tengerentúlon, míg az XPS 410n Media Center Ubuntu-verziója 900 dollártól indul. A vásárlók egyelőre csak az Amerikában elérhető Dell online üzletből rendelhetik meg a Linux számítógépeket, a világ második legnagyobb PC-gyártója azonban éppen mostanában igyekszik módosítani értékesítési üzletpolitikáján.

A Dell ugyanis a Wal-Marttal közösen bejelentette, hogy júniustól a legnagyobb észak-amerikai kiskereskedelmi üzletláncon keresztül is forgalmazni fogja számítógépeit. A gyártó néhány évvel ezelőtt még annak köszönhette előnyét vetélytársaival szemben, hogy nagyrészt a kiskereskedelem kikapcsolásával, közvetlenül az interneten, postai kiszállítással adta el termékeit az egyedi felhasználóknak, főként az Egyesült Államokban és Kanadában. Az utóbbi mintegy másfél-két évben azonban a Hewlett-Packard visszaszerezte globális elsőségét, és a legtöbb versenytárs a Dellnél jóval nagyobb arányú növekedést ért el, részben éppen kiskereskedőkkel kötött előnyös szerződéseiknek köszönhetően.

A mostani lépés ugyanúgy a vállalati struktúraváltás része, mint az AMD processzorok, vagy a Linux rendszer elfogadása, amelyeket a Dell a nagyobb gyártók közül utolsóként alkalmaz termékein.