ECDL a szakképzésben - kölcsönös átjárhatóság

forrás Prim Online, 2007. május 25. 16:36
Mostantól még könnyebben juthatnak informatikai írástudásukat igazoló nemzetközi bizonyítványhoz azok, akik szakképesítést szereznek Magyarországon.
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet (NSZFI) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) együttműködésének eredményeképpen ugyanis az új, moduláris rendszerű Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményei tartalmazzák az ECDL, illetve annak egyes modulvizsgáinak követelményeit: ily módon, aki megszerzi az adott szakképesítést, további vizsga nélkül folyamodhat ECDL-bizonyítványért; illetve - ha a teljes bizonyítvány nem is jár -, már a vizsgakártya kiváltásakor jóváírják azokat a modulvizsgákat, amelyeket a szakképesítés megszerzése során tett vizsgák alkalmával már teljesített.

Ez a lehetőség eddig kizárólag bizonyos informatikai szakképesítésekre vonatkozhatott. Most azonban szinte az összes olyan szakképesítést érinti majd, amelyhez számítógép használata szükséges, az ügyviteltől a vendéglátásig, hiszen az együttműködési megállapodás az OKJ-ban szereplő valamennyi (21) szakmacsoport szakképesítéseinek szakmai és vizsgakövetelményeit érinti.

Az érintett szakképesítések köre a moduláris OKJ fokozatos bevezetésével, az egyes szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek jogerőre emelkedésével, azok közzé tételével egyidejűleg bővül.

Jó hír azoknak, akiknek már van ECDL-bizonyítványa, ám csak a jövőben szándékoznak szakképesítést szerezni, hogy a legtöbb szakképesítés esetében valós gyakorlati előnyt is jelent az ECDL bizonítvány, mivel a szakképzés során az informatikai képzés alól felmentést jelenthet. Erre szintén azért van mód, mert az ECDL és számos szakképesítéshez kapcsolódó informatikai követelményrendszer részben vagy egészében fedik egymást.