Firefox 3.0 Alpha 5 'Places' funkcióval, június 1-jén

Milkovits Gábor, 2007. május 28. 14:05

A Mozilla bejelentette, hogy a június 1-jén kiadásra kerülő Firefox 3.0 Alpha 5 tesztverziója végre tartalmazni fogja a már korábban beígért ’Places’ alkalmazást.

A ’Places’ („Helyek”) megoldás a jelenlegi könyvjelzők és előzmények teljes felváltására készült, és a Mozilla eredetileg még a tavaly októberben megjelent Firefox 2.0-hoz tervezte kiadni. A csúszást valószínűleg elsősorban az okozza, hogy a Places a nyílt forráskódú SQLite adatbázis-kezelő technológiát használja, ami nagymértékben eltér a korábbi alkalmazástól. Ez a szoftverfejlesztők mellett a felhasználók számára is bonyodalmat jelenthet, a majdani Firefox 3.0 ugyanis emiatt nem fogadja majd be automatikusan könyvjelzőinket, hanem manuálisan kell őket exportálnunk és importálnunk.

Amint azt a neve is mutatja, a Firefox 3.0 Alpha 5 még mindig alfa, azaz szoftverfejlesztőknek szánt verzió. Az első nagyközönségnek hozzáférhető béta tesztváltozat a menetrend szerint júliusban, míg a végleges szoftver az év vége felé kerül kibocsátásra.