Hajlékony Philips és Sony képernyők

Széll Zoltán, 2007. május 28. 14:35

A hajlékony képernyők és egyéb hajlékony kijelzőmegoldások (e-papír) mostanában jelennek meg a piacon, és lassan megkezdik hódító útjukat. Egyre több neves gyártó - köztük a Philips és Sony - mutat és vezet be egyre fejlettebb ilyen képernyőket (OLED és ún. e-papír technológiát).

Az LG.Philips most mutatta be 14,1 hüvelykes hajlékony képernyőjét, amely 4096 szín megjelenítésére képes. Egy másik vállalat - a Nempotec - egy nappal az LG. Philips mutatott be egy hasonló képernyőt.

A Sony a múlt héten mutatott be a világon elsőként egy olyan hajlékony szerves LED (OLED) képernyőt, amely már 16,7 millió színt képes megjeleníteni. A jelenleg kapható, OLED technológiát használó képernyők csak néhány ezer szín megjelenítésére alkalmasak. A Samsung és az LG Philips már szállít a piacra OLED képernyőket, de ezek mindössze 262 000, illetve 16 000 színt képesek megjeleníteni.

A Sony képernyő mindössze 0,3 mm vastag, mivel az OLED-eknek saját fényforrásuk van (nem igényelnek hátsó megvilágítást) és a gyártók nagyon vékony alaplemezeket képesek gyártani. A Sony OLED képernyő átlója 64 mm, felbontása 160x120 képpont, kontraszthányadosa 1000:1.

Sajnos nem várható, hogy ezek rugalmas OLED képernyők az e-papírt rövid időn belül helyettesítsék. Az OLED képernyők a kép megtartásához energiát igényelnek, míg az e-papír megjelenítők csak a képek cseréjéhez használnak villamos energiát. Ezért az e-papír alapú eszközök sokkal kevesebb energiát igényelnek, mint az OLED képernyők.