Az EU hadat üzen a kiberbűnözésnek

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 29. 10:30

Az Európai Unió új szabályozókat készül bevezetni, pontosítani kívánják a meghatározásokat és kibővíteni a határokon átnyúló együttműködést.

Az Európai Bizottság szerint újra kell értelmezniük a szabályozókat, különös tekintettel az országok közötti együttműködésre, hogy lépést tartsanak a kiberbűnözés egyre bővülő lehetőségeivel. A bizottság szerint három területre szeretnének koncentrálni, ezekre példa az online csalás, az illegális tartalmak feltöltése és a szervertúlterheléses támadás vagy hackelés. Előrelépést terveznek az online azonosítók eltulajdonítása és az azokkal történő visszaélések visszaszorítására. Ez utóbbi olyannyira kiemelt cél, hogy még az idén elképzelhető új szabályozók bevezetése a területen, ez érthető is, mivel az online azonosítók nélkül csak igen csökkent internetes aktivitás lehetséges, az internetes vásárlások pedig visszaszorulhatnak.

A kiemelt lépések mellett az EU gyakorlatilag teljes stratégiáját át szeretné alakítani. Jelenleg nem létezik a teljes EU-t lefedő egységes törvénykezés ez ügyben, a felhasználók sem elég tudatosak, míg közben évről évre növekszik a kiberbűnözés. A megoldás érdekében az EU végrehajtási szerveit összefogó Europol megerősítését tervezik, kiterjedtebb adatgyűjtést és átláthatóbb statisztikák megjelentetését tűzték ki célul.