Mégis kémkedett a Dell után a HP?

Milkovits Gábor, 2007. május 29. 19:16

A Fortune magazin riportja szerint bizonyítékok támasztják alá Karl Kamb volt HP-alelnök azon vádját, amely szerint a cég kémkedett a rivális Dell üzleti titkainak megszerzése céljából.

A Fortune meg nem nevezett hírforrásra hivatkozik, a Hewlett-Packard részéről pedig nem kommentálták a beszámolót. A Dell részéről ugyanakkor elmondták, hogy komolyan veszik az ügyet, így már korábban is teljes és alapos kivizsgálást kértek a HP-től, eddig azonban nem kaptak visszajelzést. Kamb még januárban fogalmazta meg vádját volt munkaadója ellen, miután az beperelte amiatt, hogy a volt alelnök állítólag illegálisan egy síkképernyős televíziókat gyártó vállalkozást indított, mialatt továbbra is a HP alkalmazottja volt. A Hewlett-Packard mintegy 100 millió dollár kártérítést követel, Kamb azonban január végén ellenpert indított amelyben azt állította, hogy a HP amellett, hogy az ő telefonbeszélgetéseit is lehallgatta, 2002-ben felbérelte Iizuka Kacumi-t, a Dell volt japán elnökét arra, hogy szerezzen információt a cég terveiről a nyomtató-ágazattal kapcsolatban. A HP hivatalosan többször is tagadta a vádakat, amelyeket Kamb helyzetét ismerve valóban szülhetett a csupán a kétségbeesés, ám ha a Fortune értesülése igaznak bizonyul, az teljesen más megvilágításba helyezheti az egész ügyet, beleértve a HP tavalyi megfigyelési botrányát is.

A Hewlett-Packard felső vezetése a cégtől a sajtóhoz kikerült bizalmas anyagok ügyében indított vizsgálatot még tavaly, ez azonban enyhén szólva túlment a törvényes, vagy pláne az etikus kereteken. Egyes hírforrások szerint az igazgatók adatforgalmát és telefonjait részletesen és rendszeresen megfigyelték, emellett pedig legalább kilenc újságíróval szemben is hasonlóan jártak el. Emiatt a cég igazgatótanácsa szeptember 12-én megvonta a bizalmat Patricia Dunn elnöktől, aki ezután le is mondott. Utóda, Mark Hurd tévedésnek, illetve egyszeri elhajlásnak nevezte az esetet, ám ha Kamb vádjai bebizonyosodnának, az komolyan érintené az egyébként kiválóan teljesítő, a PC-piacon vezető helyét újra megszilárdító vállalatot.