Vihart és villámot előre jelző mobil

Genda Csongor Zoltán, 2007. május 30. 20:27

A Nokia mérnökei egy olyan szoftver kifejlesztésén munkálkodnak, amely a közelgő vihar, illetve a villámlások érzékelésének képességével ruházná fel a mobilokat.

A finn mobilgyártó még 2005 őszén nyújtotta be kérelmét az amerikai szabadalmi hivatalnál egy különleges, a villámok előrejelzésére alkalmas megoldás levédésére. A tudósok szerint a viharok során keletkező elektromagnetikus kisülések frekvenciasávja 10 Hz és 5 GHz közöttire tehető. A modern mobiltelefonok azonban a különböző beépített vevőmoduloknak (GSM, WiFi, RFID, Bluetooth stb.) köszönhetően felölelik ezt a rendkívül széles hullámspektrumot, így egy speciális szoftver segítségével képesek lesznek bemérni ezeket a jeleket, és még időben figyelmeztethetik a felhasználókat az ítéletidő közeledtére. Természetesen a program kiszámolja a mobil és a villámlás helye közötti távolságot is.

Egy az ezen technológiával felszerelt telefon különösen az olyan emberek számára lehet hasznos, akik olyan régiókban élnek, ahol gyakoriak a nagy viharok, a természeti katasztrófák.

Hogy a Nokia mérnökei mikor végeznek a fejlesztésekkel, és az új megoldás mikor jelenik meg a finn vállalat készülékeiben, azt egyelőre nem lehet tudni.