Kompakt Palm hordozható számítógép

Milkovits Gábor, 2007. május 31. 08:21

A Palm az előzetes várakozások után egy új készüléket mutatott be Foleo néven, amelyet „okostelefonokat kiegészítő” hordozható számítógépként aposztrofált a gyártó.

A 10 inch-es képernyővel és teljes billentyűzettel ellátott Foleót elsősorban olyan sokat utazó üzletembereknek és vezető beosztású alkalmazottaknak szánja a Palm, akiknek van okostelefonjuk és valószínűleg laptopjuk is, viszont előbbin sokszor kényelmetlen dolgozni, míg az utóbbit nem túl kényelmes magukkal vinni. A készülék tulajdonosának okostelefonján keresztül kapcsolódik a vezeték nélküli kommunikációs hálózatokra, amihez az összeköttetést a Bluetooth biztosítja. Az okostelefonnal (egyelőre a Palm Treóval) a tartalmak oda-vissza szinkronizálhatók, vagyis a két eszköz tulajdonképpen egyfajta szimbiózisban működik. A hordozható Palm számítógép flash szilárdtest-lemez meghajtóval és Linux operációs rendszerrel lesz kapható, és az akkumulátor egy feltöltésével mintegy 5 órán át tud majd működni.

A Palm 600 dollárért készül forgalomba hozni a Foleót, egyelőre a tengerentúlon. A tervek szerint a Treo mellett más gyártók okostelefonjaival is kompatibilissé szeretnék tenni a készüléket, csak az a kérdés, hogy mennyire lesz versenyképes az önálló vezeték nélküli kapcsolattal és sokféle funkcióval felruházott UMPC-kkel szemben, már amikor azok valóban elkezdik majd meghódítani a piacot.