Szélessávú internetszolgáltatásokban erősít a Vodafone

Kovács Attila, 2007. május 31. 14:30

Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója a cég mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy június 1-jétől 40 hazai településen teszik elérhetővé a HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) technológiát. Továbbá a mobilszolgáltató a magyar piacon egyedinek számító Internet Szabadon akciójában havi fix 5000 forintért forgalmi díjmentes internetcsomagot is kínál. A vezérigazgató kiemelte, 2007 végéig a lakosság minimálisan 30%-a számára lesz elérhető a Vodafone egységes HSDPA hálózata.

Prím Online megtudta, hogy a jelenleg a Vodafone kínálatában található négy HSDPA készülék (LG, Nokia, Samsung okostelefonok, ill. Motorola V3-as modell) mellett már júliusban két újabb mobilra is kiterjesztik az elsősorban az otthoni felhasználókat megcélzó szolgáltatást. Beck György szerint 2007-ben tízezres nagyságrendben várnak Vodafone HSDPA szélessávú mobilinternet-előfizetőket.

A Vodafone Magyarország teljes 3G hálózatát HSDPA üzemmódra kapcsolta, így jelenleg Budapesten és környékén, illetve öt vidéki nagyvárosban, Győrött, Pécsett, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon biztosítja a 3,6 Mbit/s-os maximális letöltési és 384 kbit/s-es feltöltési sebességű hozzáférést.

„Eddig a Vodafone Csoport 14 országában vehették igénybe előfizetőink a HSDPA szolgáltatást. Büszkék vagyunk rá, hogy már Magyarországon is elérhetők a Vodafone szélessávú mobilinternet-megoldásai. Számunkra a szolgáltatás minősége és ügyfeleink elégedettsége a legfontosabb, ennek megfelelően alakítottuk ki stabil, gyors és megbízható hálózatunkat, illetve tudunk előfizetőinknek széles készülék- és csomagválasztékot kínálni.” – mondta a sajtótájékoztatón Beck György.

Az Internet Szabadon akció keretében kétéves hűségnyilatkozattal igénybe vehető csomag havi díja 5000 forint, de az első hónap díjmentes. Az internetkapcsolathoz szükséges eszközök mindössze 1 forintért vásárolhatók meg. További újdonságnak számít, hogy az ügyfél három munkanapon belül visszaviheti a készüléket a vásárlás helyszínére, és minden további kötelezettség nélkül lemondhatja a szolgáltatást, amennyiben az valamiért nem nyerte el tetszését. Az akció igazi különlegessége, hogy az 5000 forint havidíjon felül nem számol fel forgalomdíjat a szolgáltató és nincsen adatmennyiségi megkötés sem, az egyetlen kikötés, hogy a fájlcserélő alkalmazások használata esetén az összforgalom nem haladhatja meg a havi 5 GB-t. Ezen kívül azonban tetszőleges mennyiségű e-mail küldhető és fogadható, tetszőleges számú weboldal látogatható meg, akár zenéket, képeket vagy filmeket is letöltve. Az internetes telefon, videotelefon és on-line tv is szabadon használható. Szintén nincs korlát a vállalati hálózatok távoli elérésének adatforgalmával kapcsolatban sem.

Az akciós csomag mellett forgalmi szokásaiknak megfelelően a havidíjas előfizetők 4 opció és 3 tarifa közül választhatnak, a feltöltőkártyás ügyfelek pedig 3 opciót rendelhetnek meg. Az opciókkal a meglévő Vodafone előfizetés egészíthető ki egy internetes csomaggal. A külön tarifacsomagok ára magába foglalja a SIM kártya költségét is. A Vodafone Start csak opcióként érhető el, azaz már meglévő havidíjas előfizetéshez igényelhető. Azoknak ajánlott, akik az internetet főleg nagy fájlok nélküli e-mailezésre és alkalomszerű szörfözésre vagy WAP-ozásra használják.

A Vodafone Internet 200 Plusz, fix havidíjas csomag tarifaként és opcióként is igénybe vehető. A havidíjban foglalt 200 MB forgalom körülbelül fedezi a napi egyszeri internet szörfözés és elektronikus levelezés forgalmi igényét.

A Vodafone Internet 5GB opció és tarifa azoknak lesz megfelelő választás, akik napi egyszeri alkalomnál gyakrabban interneteznek és adatokat is letöltenek. Az igazi internetfüggőknek javasolt a Vodafone Internet 10GB csomagja, hiszen 10 GB adatforgalomig 10 000 forint a havidíj.

A Vodafone magyar leányvállalata jelenleg egy Huawei E220 típusú USB modemet forgalmaz, amely egyaránt csatlakoztatható PC-khez és laptopokhoz, 3,6 Mbit/s maximális letöltési sebességet biztosítva. Emellett kétfajta adatkártya közül választhatnak az ügyfelek. A VMC HSDPA E620 adatkártya maximális letöltési sebessége 1,8 Mbit/s, a VMC HSDPA E630 maximális sebessége 3,6 Mbit/s.
Jelenleg négy HSDPA telefon kapható a Vodafone-nál, a Motorola V3xx, az LG KU970, a Nokia N95 és a Samsung i600, június végén azonban újabb két telefonnal bővül a portfolió. Bármely HSDPA telefon használható modemként, bluetooth vagy kábel segítségével a számítógéphez kapcsolva. Emellett a mobilkészülékeken is lehetőség nyílik a szélessávú internetezésre, használatukkal a Vodafone live! tartalmak is lényegesen gyorsabban érhetőek el.