Kábeltolvajok miatt akadozik az internet Vietnamban

Genda Csongor Zoltán, 2007. május 31. 22:22

Vietnami lapok arról számoltak be, hogy az egész ország internethálózata azért akadozik hónapok óta, mert ismeretlen tettesek több kilométernyi víz alatti kábelt loptak el.

Vietnam vezető telekommunikációs vállalatát, a VTI-t hosszú ideje kárhoztatják már ügyfelei a nehezen vagy egyáltalán nem működő internetkapcsolat miatt. A szolgáltató munkatársai ez idáig értetlenül álltak az üzemhibák előtt, azonban most fény derült a probléma gyökerére; tolvajok szedtek fel több mint tizenegy kilométer hosszú mélytengeri kábelt. A helyi hatóságok szerint a bűnözők még márciusban követhették el tettüket, ugyanis azóta észlelik az ázsiai országban a világhálóról való leszakadásokat, a kapcsolat lelassulását. A VTI alelnöke, Lan Csuoc Kong szerint hozzávetőlegesen kétmillió euró kára származott vállalatuknak a tolvajlásból, ugyanis nagyjából ennyibe fognak kerülni a helyreállítási munkálatok, melyekre az elkövetkező három hónapban kerül sor.

A hatóságok teljesen véletlenül jöttek rá, mi okozza az internetkapcsolatban beálló problémákat, ugyanis a parti őrség szúrópróbaszerűen átkutatott két rakománnyal teli hajót, és azokon több mint száz tonna üvegszálas kábelt találtak, melyeket a hulladékfém-kereskedő feltehetőleg a tolvajoktól vásárolt.