Másolásvédelem nélküli zenék az Apple-től

Genda Csongor Zoltán, 2007. május 31. 20:37

Az Apple tegnap beindította iTunes Plus névre keresztelt szolgáltatását, melynek lényege, hogy a felhasználók digitális jogvédelem nélküli dalokat is vásárolhatnak az online zeneboltból.

Steve Jobs, az Apple első embere áprilisban tört lándzsát a másolásvédelem nélküli zenék mellett, és eltökélte, hogy felveszik kínálatukba a DRM-mentes számokat is. Május 30-tól, azaz tegnaptól elérhető az iTunes szoftver 7.2-es verziója, amellyel már lehetővé válik a jogvédelem nélküli fájlok letöltése.

A dalokat AAC-formátumban és 256 kBit/s (korábban 128 kBit/s volt) kódolásban bocsátják a regisztrált tagok rendelkezésére, amiért némi felárat is kell fizetniük a vásárlóknak, azaz 99 cent helyett 1,29 dollárba kerülnek a DRM-mentes zenék. A lépés forradalmasíthatja az egész zeneforgalmazást, mivel ezeket a dalokat korlátlan fajtájú és számú készüléken le lehet játszani. A DRM szoftverkóddal ellátott számokat ugyanis csak a kiadó és a forgalmazó által támogatott készülékeken lehet lejátszani, emellett pedig csak korlátozott számú PC-re vagy optikai lemezre lehet azokat átmásolni.

Az iTunes kínálatában egyelőre csupán az EMI Music számait lehet másolásvédelem nélküli formában megvásárolni, azonban Steve Jobs bízik abban, hogy év végéig az online boltban fellelhető zenék felét sikerül majd megszabadítaniuk DRM-béklyóiktól.

Az Apple lehetőséget nyújt ügyfeleinek a korábban megvásárolt, az EMI hatáskörébe tartozó másolásvédett dalok jogvédelem nélküliekre való kicserélésére is darabonként 30 cent fejében.