A dolgozók jelentős része sztrájkolt a France Telecomnál a tervezett létszámcsökkentések miatt

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 1. 09:13

A szakszervezetek közös felhívására a Franciaországban 108 ezer főt foglalkoztató France Télécom dolgozóinak a vezetőség szerint negyede, a szervezők szerint 40 százaléka sztrájkkal tiltakozott csütörtökön a 2009-ig tervezett 22 ezer fős leépítés ellen.

A CFDT, a CFTC, a CGT, a CFE, a CGC, a Sud és az FO elítélik a többezres létszámcsökkentést, átalakítást, a kirendeltségek bezárását és a tevékenységek kiszervezését, s most az ezek elleni tiltakozásul szólították fel munkabeszüntetésre a dolgozókat.

"Az a tény, hogy a mai megmozdulást sokan követték, jelentős tiltakozási folyamatot jelez előre" - jelentette ki Pascal Courtin, az FO részéről valamennyi szakszervezet nevében.

A szakszervezetek azonnali tárgyalásokat követelnek a vezetéssel.

A France Telecom csoport 2006 és 2008 között összesen 16 ezer álláshely megszüntetését tűzte ki célul: a jelenlegi állományt 22 ezer fővel csökkentenék és időközben 6 ezer új dolgozót vennének fel.

Tavaly decemberben a tervezettből 10 300 fő elbocsátásával (közülük 7600-an nyugdíjba vonultak) zárta az évet a cég, amelynek a tavalyi év utolsó napján 191 ezer alkalmazottja volt a világban.

A Franciaországban meghirdetett sztrájkot a cég lengyel, belga, svájci és ausztrál leányvállalatainak szakszervezetei is támogatták. A France Télécom párizsi székháza előtt délelőtt két-háromszázan tüntettek a lengyel Szolidaritás küldöttségének részvételével. Bordeaux-ban a cég helyi kirendeltsége előtt száz-kétszázan a "depressziók, öngyilkosságok és stressz" ellen tiltakoztak, amit szerintük a vezetőség nyomásgyakorlása okoz a cégen belül.

A vezetőség álláspontja szerint a leépítési folyamat nyomásgyakorlás nélkül, elsősorban nyugdíjazással, a tevékenységek kiszervezésére cégalapításokkal, illetve a közszférába való átirányítással zajlik.

A szakszervezetek szerint viszont óriási a nyomás a dolgozókon azért, hogy maguktól mondjanak fel, ami valójában "kényszer hatása alatt történt felmondásnak" felel meg.