Naponta közel tízezer újabb víruskóddal fertőzött oldalt talál a Sophos

Milkovits Gábor, 2007. június 2. 19:00

A Sophos szoftverbiztonsági cég májusban napi átlag 9500 újabb rosszindulatú kóddal fertőzött weboldalt talált, ami mintegy 1000-rel felülmúlja az áprilisi adatokat.

A cég becslése szerint jelenleg mintegy 450 ezer internetes oldal van megfertőzve a felhasználóra veszélyes kódokkal, míg az interneten körbejáró rosszindulatú kódokat átmenetileg tartalmazó oldalak száma 750 ezerre rúghat. Ron O’Brien, a Sophos biztonsági szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy egy oldalnak nem kell feltétlenül vírust tartalmaznia ahhoz, hogy veszélyes legyen, az adathalászatra (phishing) szerkesztett oldalakból például naponta 600-at blokkolnak. A leggyakoribb, 65%-ban felbukkanó webes vírus a Mal/frame elnevezésű féreg volt az elmúlt hónapban, amely rosszindulatú kódokat telepített az egyébként valós és törvényes weboldalakra.

A malware-rel fertőzött oldalak aránya Kínában a legmagasabb, 53%, míg az Egyesült Államokban 27,4%, Németországban pedig 5,1%. A Sophos szerint elszomorító, hogy egyes országokban, például Thaiföldön a rosszindulatú kódok már a kormányzati oldalakra is eljutottak.