MiCard: új sokoldalú memóriakártya-szabvány Tajvanról

Milkovits Gábor, 2007. június 3. 19:19

A tajvani Ipari Technológiai Kutatóintézet olyan új memóriakártya-szabványt dolgozott ki miCard néven, amely egyszerre többféle eszközhöz, illetve interfészhez is csatlakoztatható.

A miCard elnevezés egyébként a „Multiple Interface Card” rövidítése, ami pontosan arra utal, hogy a kártya egyszerre több csatlakozófelülettel is kompatibilis. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az eszköz a hordozható készülékek MMC csatlakozóihoz, illetve a számítógépek vagy nyomtatók USB bemeneteihez egyaránt csatlakoztatható. Ez nyilvánvalóan nagyban megkönnyíti majd a kétféle készülékcsoport közötti adatátvitelt, illetve feleslegessé teszi külön kártyaolvasók használatát, a miCard kártyák azonban más előnyöket is kínálnak majd, adatátviteli sebességük például eléri a 480 megabit/s-ot. A MultiMedia Card Association (MMCA) a héten adta jóváhagyását az új szabványhoz, így szabad az út a gyártás és a forgalmazás előtt.

Az első miCard kártyák várhatóan a harmadik negyedévtől lesznek kaphatók, 8 GB-os maximális kapacitással. Eddig mintegy tucatnyi tajvani cég vállalkozott a gyártásra, köztük az Asustek, az A-Data, illetve a BenQ.