Új Intel chipkészletek a Gigabyte-tól

Kiss Ádám Zoltán, 2007. június 8. 18:22

Megérkeztek hazánkba is a rég várt Intel Bearlake chipes alaplapok, elsőként a Gigabyte jelentetett meg két P35-ös és egy G33-as alaplapot, igazi érdekesség a grafikus chip.

A Bearlake leginkább várt újdonsága a DDR3-as támogatás ugyanis még nem debütált az most feltűnt alaplapokban (P35-DS3P, P35-S3). A Kingstonnál már rendelkezésre állnak a DDR3 1066-os memóriák, azonban egyelőre a DDR2 1066-tal kell beérni, amely nem jelenleg még nem szabványos. Aki ilyen memóriával szeretné használni P35-ös alaplapját, a drágább HyperX szériából választhat. A másik nagy újdonság, az 1333-as FSB szintén nem a napokban fog elterjedni a processzor piacon, de jó választás azoknak, akik a közeli jövőben Kentsfield magos Quad processzorra kívánnak áttérni. Tekintettel arra, hogy a P35-ösök ára nem sokkal magasabb a hasonlóan felszerelt 965-ös lapokénál, jó döntés lehet megvenni a későbbi kompatibilitás miatt. Kockázatot jelent persze, hogy az Intelnél olykor süllyesztőbe kerülnek egyes chipek.

A G33-as is érdekes darab, hiszen itt találkozhatunk először az új GMA 3100-as videóvezérlővel, amely 256MB memóriát képes lefoglalni, és az integrált chipek között egyedülálló grafikai képességekkel rendelkezik. Teljes hardveres támogatást nyújt HD-DVD és Blue-ray lemezek lejátszásához. Fontos, hogy ezt a chipet már eleve a Windows Vista operációs rendszerrel való használathoz tervezték. Rengeteg periféria csatlakozóval látták el, 12 USB 2.0-ás csatlakozót és 3 FireWire-t kapott. Ha nem is az olcsó irodai alaplapok között indul a Gigabyte G33M-S2, de jól használható otthoni szórakoztató központok építhetők belőle.