A kínai fiatalok 85 százaléka szörföl a hálón

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 11. 08:11

A kínai fiatalkorúak több mint 85 százaléka használja a világhálót rendszeresen, és az internetfüggőség is növekedni látszik köreikben - derült ki egy kínai intézmények által készített tanulmányból.

A felmérés készítői 11 kínai tartományban több mint ötezer 11 és 17 év közötti diákot, ezer tanárt és mintegy 900 szülőt kérdeztek meg. A válaszoló fiatalok 70 százaléka mondta, hogy nem rabja az internetnek, de 40 százalék ismer az iskolájában olyan gyereket, aki nem tud meglenni a világháló nélkül.

Kínában márciusi adatok szerint mintegy 144 millió ember használja az internetet, ebből 97 millió rendelkezik szélessávú internet-hozzáféréssel. A felmérések szerint 2010-re az internetezők száma elérheti a 200 milliót.

A netpolgárok többsége fiatal, akiket a kínai kormány szerint meg kell védeni az online világ negatív hatásaitól. A felmérésben részt vett fiatalok 60 százaléka játszott már internetes játékokat, emellett népszerű a zeneletöltés és az online csevegés is.

A fiatalok negyven százaléka gondolja úgy, hogy tanulmányaikhoz az internet nagyszerű segítség, míg a szülők és tanárok ugyanennyi százaléka szerint a világhálónak több a hátránya, mint a haszna.

A válaszoló fiatalkorúak hetven százaléka szeretne útmutatót az internet használatához, s közülük sokan hasznosnak tartanák, ha a hatóságok kifejezetten fiataloknak szóló oldalakat hoznának létre. A felmérés szerint a fiatalok fele otthonról csatlakozik a világhálóra. A megkérdezett szülők 66 százaléka szörföl rendszeresen az interneten.