KÜRT: új biztonsági K+F intézet magyar központtal

forrás Prim Online, 2007. június 11. 15:21

TSEC Institute – Hungary néven új, Európában egyedülálló biztonsági fejlesztő központot alapít az amerikai Alacera International Corporation, a KÜRT Zrt. és a Pannon Egyetem. A hazai és nemzetközi tőkével, közös szaktudással megvalósuló veszprémi központ célja, hogy világszínvonalú biztonságtechnológiai megoldásokat hozzon létre. A jövőbeli együttműködésről szóló megállapodást a partnerek múlt héten írták alá, az előkészületek után a TSEC Institute – Hungary a jövő év első felében kezdi meg tényleges működését.

A globális világ fejlődésének kritikus tényezőjévé vált a biztonság, amelynek fizikai, emberi és informatikai tényezői integrált módon kezelendők. Ezeknek a szakmai területeknek a kiemelkedő képviselői hosszú távú együttműködést kezdeményeztek.

A veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának a műszaki informatika különböző területein elért nemzetközi szintű kutatás-fejlesztési eredményei és a KÜRT Zrt. hazai és nemzetközi információbiztonsági piacon szerzett 18 évnyi tapasztalata – illetve folyamatosan megújuló termékei, szolgáltatásai – felkeltették az amerikai biztonságtechnikai piacon meghatározó szerepet játszó Alacera International Ltd. érdeklődését. Ennek eredményeként, egy éves előkészítő munka után, a három szervezet TSEC (Technology Security Experience Center) Institute – Hungary néven új biztonsági kutató-fejlesztő (K+F) központot hoz létre Veszprémben, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán. Az egyetem keretén belül létrejövő új intézet esetében az alapítók kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy annak működése teljes mértékben megfeleljen a Felsőoktatási törvény hatályos előírásainak.

A nemzetközi hatású biztonsági K+F központ célja olyan komplex biztonságtechnológiai kutatások megvalósítása, amelyek biztosítják a települések, városok és intézmények komplex védelmét. A jövőbeni együttműködés pénzügyi hátterét hazai és nemzetközi, vállalati és kormányzati (magyar, európai és amerikai) források biztosítják.

„Célunk, hogy az induláskor hármunk szakmai együttműködése alapján létrejövő TSEC központ a koherens biztonságvédelem területének rangos nemzetközi fejlesztőjévé váljon, és a mindenkori biztonsági kihívásokra reagáló megoldásokat nyújtson az informatikai védelmen túl az adminisztratív, a fizikai, a személyi- és vagyonbiztonság védelmének területén is” – mondta dr. Kürti Sándor, a KÜRT Zrt. elnöke.

Az Alacera International elnök-vezérigazgatója, a magyar származású Tóth G. Árpád elmondása szerint: „Ez az Európában egyedülálló amerikai–magyar ipari és akadémiai közös vállalkozás a specializált biztonsági megoldások területén új modellt hoz létre az amerikai és magyar know-how integrálására, majd annak értékesítésére a nemzetközi piacokon.” Az elnök várakozásának megfelelően a veszprémi TSEC Institute – Hungary mintaként szolgál a következő évek során az Egyesült Államokban és a közel-keleti térségben létrehozandó további TSEC intézetek számára.

Dr. Friedler Ferenc professzor, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának dékánja szerint az együttműködés tovább erősíti a kar kutatási, fejlesztési és oktatási tevékenységének nemzetközi elismerését. Véleménye szerint ezzel lehetőség nyílik arra, hogy az egyetem oktatói, kutatói és legjobb diákjai a biztonságtechnológia terén elért eredményeikre alapozva egyre inkább részesei legyenek a nemzetközi szintű kutatói és oktatói munkának.

A TSEC Institute – Hungary – a részletes üzleti terv kidolgozását és elfogadását követően – 2008. első félévében kezdi meg tényleges tevékenységét Veszprémben.