Letölthető az Adobe AIR (Apollo) béta

Milkovits Gábor, 2007. június 11. 20:45

Az Adobe letölthetővé tette operációs rendszertől független alkalmazás futtató szoftverének nyilvános béta tesztverzióját, amely az „Apollo” helyett már a végleges, AIR néven fut.

Az AIR („Adobe Integrated Runtime – Adobe integrált alkalmazás-futtató”) elnevezésű megoldás segítségével a szoftveresek HTML, PDF (Reader 8.1), JavaScript, Ajax, Adobe Flash, Adobe Flex Dreamweaver és más alapokon fejleszthetnek olyan sokoldalú internetes alkalmazásokat, amelyek közvetlenül elérhetők lesznek a számítógépről. Hasonló plug-in programok igen népszerűek manapság, ilyen például a Google Gears vagy a Microsoft Silverlight. Mindegyiknek megvan a maga saját előnye a többiekkel szemben: az Adobe AIR-é például az, hogy az alkalmazásokhoz hozzáadott offline komponensek révén azok képesek a böngészőprogram nélkül is működni. Ezáltal lehetséges például olyan online médialejátszó szoftverek létrehozása, amelyeknek tartalmait a felhasználó otthoni számítógépén tárolhatná.

Az AIR bétával (http://labs.adobe.com/downloads/air.html) egy időben az Adobe kiadja a hozzátartozó Flex szoftverfejlesztő készlet (SDK - http://labs.adobe.com/downloads/air.html) és szoftverépítő (Builder - http://labs.adobe.com/technologies/flex/flexbuilder3/) szintén ingyenes, 3-as béta tesztváltozatait, amelyek az AIR-rel szorosan együttműködnek. Az AIR hamarosan megjelenő Linuxon is futtathatók lesznek, nagyobb fokú Ajax támogatást kapnak, sőt még a mobil technológiák előnyeit is kihasználhatóvá teszik majd.