Apple Safari böngésző Windowsra

Milkovits Gábor, 2007. június 12. 11:01

Steve Jobs az Apple San Franciscó-i WWDC07 fejlesztői konferencián bejelentette, hogy cége kiadja eddig csak Mac rendszeren futó Safari böngészőprogramjának Windows-alapú változatát.

A lépés lehetőséget ad az Apple-nek arra, hogy jobban ellenőrzése alatt tartsa webes szolgáltatásait egy olyan időszakban, amikor az ilyen típusú alkalmazások jelentősége egyre nő. A Safari piaci részesedése jelenleg 5%, míg a Microsoft Internet Explorer 78%-ot tudhat magáénak. Elemzők szerint az Apple szeretné megismételni az iTunes zeneletöltő szoftver és szolgáltatás sikerét, amelynek Windows-os verziója nagyban elősegítette az iPod lejátszók és a Mac számítógépek eladásainak növekedését. A lépés még inkább veszélyeztetheti az Explorer hegemóniáját, amelyet amúgy is kikezdett már a Mozilla Firefox előretörése az utóbbi időben. Az Appe által szerényen a világ legjobb böngészőjének kinevezett Safari 3 nyilvános béta tesztváltozata Mac és Windows rendszerekhez ingyenesen letölthető a http://www.apple.com/safari/ címről. A szintén ingyenes végleges verzió októbertől lesz hozzáférhető.

Jobs emellett elmondta, cége ezentúl mégis lehetőséget biztosít külső fejlesztőknek arra, hogy a Safari-n alapuló szoftvereket dolgozzanak ki a június 29-én piacra kerülő iPhone készülékhez. Korábban az Apple azt az álláspontot képviselte, hogy biztonsági okokból a zenelejátszós okostelefon nem támogat ilyen alkalmazásokat. Az Apple vezér nyitóbeszédében ecsetelte a legújabb Mac OS X operációs rendszer előnyeit is, amelyek közé tartozik egy a Windows Mac gépeken történő futtatását lehetővé tevő program. A befektetők ugyanakkor némileg csalódottak voltak a beszéd hallatán, a többség ugyanis valamilyen nagyszabású bejelentésre számított az iPhone-nal kapcsolatban. Emiatt az Apple részvényeinek árfolyama közel 3,5 százalékpontot zuhant a Nasdaq elektronikai tőzsdén, ami négy hónap óta a legnagyobb mértékű esés volt egy nap alatt.