Jogtalanul gyűjt adatokat az FBI

Genda Csongor Zoltán, 2007. június 14. 19:47

A Washington Post értesülései szerint az Amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) az elmúlt évek során számtalan esetben élt vissza hatalmával és gyűjtött be illegálisan, a személyiségi jogokat sértő módon információkat.

Egy belső kivizsgálás során derült fény arra, hogy az FBI munkatársai több mint ezer esetben szegték meg az adatvédelemre vonatkozó szabályokat, és felszólították a szolgáltatókat, adják ki a megfigyelt személyek internet-forgalmával illetve telefonbeszélgetéseivel kapcsolatos adatokat. Az ügynökök bármiféle bírói felhatalmazás nélkül fordultak kéréseikkel a telekommunikációs társaságokhoz, amelyek ki is szolgáltatták a kért információkat, hogy segítsék a terrorellenes nyomozásokat. Az Igazságügyi Minisztérium már korábban felfigyelt a szabálytalan akciókra, nekik azonban mindössze 26 illegális lehallgatásról volt tudomásuk. Az ügyben eljáró bizottság azonban ez idáig csupán a 2002 óta történt megfigyelési akták 10%-át tudta átvizsgálni, és máris ezernél több jogsértésre bukkantak. Az ügynökök azonban nem csupán a gyanúsítottak telefonbeszélgetéseit hallgatták le, e-mailjeit olvasták el, hanem azok pénzügyi tranzakcióit is nyomon követték - természetesen ezt is felhatalmazás nélkül tették.

Az FBI magas rangú képviselői azzal indokolták a jogtalan eljárásokat, hogy sokszor a sürgető körülmények késztették őket arra, hogy áthágják a törvényt, mivel hosszú időbe telt volna és nagymennyiségű papírmunkával járt volna az engedélyek beszerzése.