Több komputer elromlott a Nemzetközi Űrállomáson

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 15. 10:17

Több fontos számítógép felmondta a szolgálatot a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz szekciójában; a hibák kijavítása meghosszabbíthatja az Atlantis űrsikló küldetését - számolt be a Voice of America rádió csütörtökön.

Az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA közölte, hogy az asztronauták a komputerek felélesztésén fáradoznak.

Három, vezérlési és ellenőrzési feladatokat ellátó számítógép ment tönkre szerdán, amikor az űrhajósok hozzákezdtek egy napelemszárny-pár behúzásához. Az elromlott komputerek felügyelik egyebek között az oxigénszintet, a páratartalmat és a vízfeldolgozás folyamatát a Föld körül keringő laboratóriumban.

Mike Suffradini, az ISS programigazgatója elmondta, hogy ezek a komputerek redundánsok, ami azt jelenti, hogy több rendszer ugyanazt a feladatot látja el. Ha az egyik elromlik, másik veszi át a feladatot. Az űrállomáson már korábban is előfordult, hogy számítógépek leálltak, de viszonylag rövid idő elteltével mindig helyreállt a működésük. Ezúttal azonban nem így történt.

"Nem hiszem, hogy olyasmiről lehet szó, amit ne tudnánk kijavítani" - mondta Suffradini.

Hozzátette ugyanakkor: ha ez mégsem sikerülne, azt sem lehet kizárni, hogy a személyzetnek el kell hagynia az ISS-t. Ez azonban csak a legutolsó lehetséges intézkedés.

Az Atlantis 11 napos küldetését már így is meghosszabbították két nappal, hogy az űrhajósok kijavíthassák a felbocsátáskor megsérült hőszigetelő védőréteget az űrsiklón. A komputerhiba miatt valószínűleg újabb 24 órás halasztást szenved az asztronauták visszaindulása.

Egy komputerhiba miatt már kedden tűzriadót rendeltek el az ISS-en. A napelemek kibontásakor az orosz gyártmányú Zarja modulban füstjelzés történt, füstnek azonban nyoma sem volt.