Hogyan készüljünk fel az áramszünetekre?

forrás Prim Online, 2007. június 16. 10:22

A közelmúltban történt nagyobb áramkimaradások kapcsán a szünetmentes áramellátás kiemelt fontosságára hívja fel a figyelmet az APC-MGE. Áramszünetek esetén az érzékeny elektronikai eszközök komolyabban károsodhatnak, adatok tömege veszhet el és hardverhibák állhatnak elő. Bár a hazai háztartások túlnyomó többsége már jól ismeri az áramszünetekkel együtt járó kellemetlenségeket, mégis csak a lakosság kis százaléka használ szünetmentes berendezéseket a számítógépek, DVD-lejátszók és televíziók védelmére.

A Contingency Planning Research technológiai kutatóintézet adatai szerint a számítógépek leállásait, meghibásodását és az adatvesztéseket az esetek 45,3 százalékában a tápellátási, energiaellátási problémák - áramkimaradás vagy túlfeszültség - okozzák. Az áramkimaradásokkal együtt járó káreseményekre a közelmúltban történt nagyobb európai és hazai áramszünetek hívták fel a figyelmet.

"Tavaly novemberben Európa-szerte két alkalommal volt nagyobb áramkimaradás, idén május végén pedig Magyarországon is megtapasztalhattuk, milyen az, amikor egy előre nem látható időpontban hirtelen áramszünet lesz" - mondta el Szarka Attila, az APC-MGE rendszermérnöke. "Az ilyen váratlan áramszünetek komoly veszélyt jelentenek az érzékenyebb elektronikai berendezésekre nézve. Ha a számítógépünk egy áramszünet következtében hirtelen kikapcsol, komolyan károsodhat a merevlemezünk, és adatok hada veszhet el. Ha nem rendelkezünk szünetmentes áramforrással, akkor a legjobb amit tehetünk, hogy kikapcsoljuk a számítógépünket, a tv-t vagy a hifiberendezést, és megvárjuk, amíg újra stabil lesz a hálózat, ugyanis az áram ilyenkor többnyire szakaszosan, kisebb lökésekkel tér vissza. Az APC megoldásként a szünetmentes berendezések használatát javasolja, amelyek sípoló hanggal figyelmeztetnek az áramszünetre, és 5-10 percnyi áthidalási időt biztosítanak az adatok elmentésére és a gép biztonságos kikapcsolására" - tette hozzá Szarka Attila.

Az áramszünetek következtében bekövetkező adatvesztések vagy a készülékben keletkezett károk minden esetben elkerülhetők lennének szünetmentes berendezések használatával. A rendszerleállást okozó energiaellátási zavarok egy része nem áramszünet, hanem feszültségesés vagy túlfeszültség. A szünetmentes berendezések ezek ellen is védenek, és egyes eszközök arra is képesek, hogy az alacsony feszültségből magasabb, normál kimeneti feszültséget állítsanak elő.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a felhasználó minden esetben a védelmezni kívánt eszközhöz válasszon szünetmentes berendezést, ugyanis ami elég egy kisebb audioeszköznek, az nem véd meg egy házimozirendszert és egy számítógépet együtt. Különösen érzékenyek a számítógépek és az egyéb eszközök az áramkimaradás azon gyakori formájára, amikor csak rövid időre megy el és többször visszajön az áram. Lehet, hogy egy-egy ilyen eset után nem megy tönkre a számítógépünk vagy a házimozink, de a hatás a berendezésben kumulálódik és elképzelhető, hogy évekkel később, akkor megy majd tönkre, amikor nem is számítunk rá.