Terjed a YouTube-os vírus

forrás Prim Online, 2007. június 17. 10:31

A vírusok megalkotói egyre fantáziadúsabbak: a Panda Software jelentése szerint rohamosan terjed a legújabb kártevő, amely egy YouTube-videó mögé rejti „üzelmeit”.

– A tendencia nagyjából előre látható – vélekedik Sándor Zsolt, a Panda Software magyarországi ügyvezető igazgatója –, mégis, néha még mi is meglepődünk azon, miket ki nem találnak a vírusírók.

A Panda TotalScan nevű alkalmazása által legutóbb „lefülelt” vírus emailen terjed, és egy létező YouTube videóra linkel.

– Elég primitív videó – mondja Sándor Zsolt –, de a YouTube, mint márkanév, szinte vonzza a szemet. A felhasználók jó része „csakazértis” megnézi, hiszen egy YouTube videó megtekintéséből még nem lehet baj. Csakhogy tévednek.

A Panda szakemberei szerint a SpreadBanker.A fantázianevű féreg a videó megtekintése közben tölti le saját, második komponensét, így teljessé válva pedig banki hozzáféréseket lophat el. A készítők azonban a pénz mellett a szórakozásnak is hódolni akartak: a féreg népszerű játékok – mint pl. a GTA, WarCraft, Final Fantasy – online fiókjainak adatait is lemásolhatja.