Nem lesz 45 nm-es Itanium

Milkovits Gábor, 2007. június 17. 19:19

Az Intel közölte, hogy Itanium szerverlapkáinál átugorja a 45 nm-es fázist, és a mostani 65 nm-es után rögtön 32 nm-es eljárással gyártja majd a következő generációs Poulson processzort.

A jelenlegi menetrend szerint a kétmagos Montvale kódnevű Itanium az év vége felé, a négymagos Tukwila, amely ráadásul magonként 2, vagyis összesen 8 munkafolyamatot támogat, a jövő év végére érkezik. A Poulson-nal kapcsolatban egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy 32 nm-es technológiával készül majd, amelyet az Intel 2009-ben tervez bevezetni. Ennek alapján a csip legkorábbi bevezetése 2010 tájára kerül, ami azért érdekes, mert a Sun például már 2008-ra ígéri 16 magos UltraSPARC Rock szuperprocesszorát, és persze az IBM is erőteljesen fejleszt a felső kategóriás szerverágazatban.

A 45 nm-es Itanium átlépése nem annyira áttörésnek minősíthető, sokkal inkább arról van szó, hogy az Intel szeretné behozni a korábbi modellek késedelmes bevezetéséből származó hátrányát. A vezető csipgyártó változatlanul szeretne jóval nagyobb szeletet kihasítani magának a nagyteljesítményű szerverlapkák piacából, ám a csúcsprocesszornak szánt Itanium mindeddig nagyságrendekkel gyengébben szerepelt az x86-os szerverekbe szánt Xeonoknál.