Google-Intel zöld kezdeményezés

Milkovits Gábor, 2007. június 17. 20:07

A Google és az Intel egy olyan kezdeményezés mögé állt, amelynek célja az ICT iparággal összefüggő szén-dioxid-kibocsátás csökkentése.

Jelenleg becslések szerint a globális szén-dioxid-kibocsátásnak mintegy 2%-a a számítógépek és a távközlési eszközök gyártásához szükséges, illetve az általuk fogyasztott áram előállításával függ össze. A két technológiai óriás évi 54 millió tonnával szeretné ezt csökkenteni, ami nagyjából 11 millió személygépkocsi által termelt mennyiségnek felel meg. A „Climate Savers Computing Initiative” (kb. „klímavédők számítástechnikai kezdeményezése”) nevet viselő projekthez olyan nevek csatlakoznak folyamatosan, mint a Hewlett-Packard, a Sun Microsystems, az Advanced Micro Devices, az International Business Machines, a Dell és a Microsoft.

A legnagyobb probléma a számítógépek esetében, hogy a személyi számítógépek energiafelhasználásuknak átlagosan 50, a szerverek pedig mintegy 30%-át hő formájában leadják, azaz ez gyakorlatilag kárba vész. A kezdeményezés egyik elképzelése, hogy az 500 leggazdagabb vállalat energiatakarékos modellekre cserélje le számítógépparkját. A tervek szerint 2010-re az óvatos becslések szerint is 50%-kal energiatakarékosabbak lesznek a számítógépek, ami éves szinten 5,5 milliárd dolláros megtakarítást eredményezhet.