Amerika üzenete Kínának: mi nyerjük meg a cyber-háborút!

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 20. 08:04

Az Egyesült Államok megerősíti informatikai hálózatainak védelmét, miután egy jelentés szerint Kína informatikai hadviselésre alkalmas egységeket fejleszt.

A The Times című londoni napilap online kiadásában megjelent írás szerint Kína a virtuális világ urává szeretne válni, és ezzel Amerikát arra kényszeríti, hogy hálózati rendszereit még biztonságosabbá tegye - közölte az amerikai hadsereg.

Az amerikai légierő magas rangú parancsnoka - akit azzal a feladattal bíztak meg, hogy "cyber parancsnokságot" hozzon létre - közölte: Kína az egyetlen ország, amely meglehetősen nyíltan kimondja, hogy uralkodó szerepre készül. Az Egyesült Államok hadereje komolyan veszi a számítógépes rendszerek elleni támadások veszélyét, és képes lesz felvenni a versenyt - vélekedett Robert Elder altábornagy.

Elder egy louisianai katonai támaszponton vezet egy olyan csapatot, amelynek tagjai számítógépes hálózatok elleni támadás következményeire összpontosítanak. A barksdale-i bázison már 25 ezer katonai személy dolgozik elektronikai védelmi, illetve informatikai hadviselésre alkalmas eszközökkel kapcsolatos fejlesztéseken.

Elder egy hónappal a kínai katonai képességekről szóló éves amerikai védelmi minisztériumi jelentés megjelenése után nyilatkozott.

A jelentés szerint az ázsiai ország számítógépes vírusokat és informatikai hálózatok megbénítására alkalmas eszközöket fejleszt. A kínai néphadsereg már rendelkezik olyan eszközökkel, amelyek a baráti számítógépeket megvédik, az ellenséges rendszerekre pedig csapást mérhetnek.

A kínai külügyminisztérium visszautasította a jelentésben foglaltakat, a kínai belügyekbe való "durva beavatkozásnak" minősítette azokat, hozzátéve: Peking katonai előkészületei tisztán védelmi jellegűek.

Elder szerint az állítólagos kínai cyber-hadműveletek az üzleti titkok eltulajdonítására összpontosítanak, hogy Peking időt takarítson meg a csúcstechnológiai fejlesztéseknél.