Mobil vagy egymillió font?

Milkovits Gábor, 2007. június 23. 08:45

A brit Carphone Warehouse mobilforgalmazó legfrissebb felmérése szerint az általuk megkérdezettek harmada akkor sem volna hajlandó mobiltelefon nélkül élni, ha ezért egymillió fontot kapna.

A felmérést egy olyan kísérlet előzte meg, amelynek során 24 embert egy hétre megfosztottak mobiljától, és ezután kellett a kérdésekre válaszolniuk. Szintén érdekes eredmény, hogy a 16-24 évesek többsége előbb mondana le a szexről, a csokoládéról, az alkoholról, a kávéról vagy a teáról, mint mobiltelefonjáról. A 45 év felettiek esetében annyi csak a különbség, hogy ők jobban ragaszkodnak napi forró, élénkítő italukhoz, mint a mobilhoz. 85% úgy gondolja, hogy a készülék elengedhetetlen életminőségének fenntartásához, 76% szerint pedig a mobiltelefon birtoklása társadalmi elvárás.

A kísérlet során a többség elveszettnek és frusztráltnak érezte magát mobiltelefonja nélkül. Egy egyébként igen elfoglalt ügyvéd ugyan élvezni tudta az állandó hívások megszűnésével nyert új szabadságot, ám akadt olyan egyébként technológia-ellenes kísérleti személy is, aki döbbenten vette észre, hogy mindennapi életében mekkora mértékben függ a mobiljától.