Az AIDS veszélyeire hívja fel a figyelmet egy új vírus

Genda Csongor Zoltán, 2007. június 25. 20:02

A Sophos egy olyan USB-n terjedő vírus megjelenéséről adott hírt, amely nem okoz kárt a megfertőzött rendszerekben, egyetlen célt szolgál csupán: informál az AIDS veszélyeiről.

A biztonságspecialista jelentése szerint a LiarVB-A névre keresztelt féreg egyetlen feladata, hogy felhívja a számítógép-felhasználók figyelmét az utóbbi évtizedek egyik legrettegettebb betegségére, az AIDS-re. A vírus nem vezet az operációs rendszer összeomlásához és adatokat sem lop, sőt biztosítja az internetezőket, hogy nem tesz kárt a merevlemezen található fájlokban. A féreg egyetlen feladata, hogy felvilágosítsa a felhasználókat, mi is az az emberi szervezetet megfertőző HIV, és informálja őket annak rohamos terjedéséről.

A LiarVB-A-t alacsony veszélyességi szintű besorolással illette a Sophos, azonban mivel a féreg módosításokat eszközöl a rendszerfájlokban, hogy ráírja magát a számítógépre csatlakoztatott USB-meghajtókra, így mégsem nevezhető az teljesen ártalmatlannak.

A LiarVB-A nem az első  AIDS-ről informáló kártevő, ugyanis 1989-ben már felütötte a fejét egy hasonló, az akkor még csak nemrég megjelent nemi betegség veszélyeire figyelmeztető, flopin keresztül terjedő vírus.