Egymilliárd kamerás mobil az idén

Milkovits Gábor, 2007. június 25. 20:16

A Strategy Analytics legfrissebb prognózisa szerint a kamerával felszerelt mobiltelefonok száma az idén eléri majd az egymilliárdot.

A számadat robbanásszerű növekedést takar, az első, 2001-es évben ugyanis még összesen csak 3 millió ilyen készüléket értékesítettek, és még tavaly év végén is csak az idénre jósoltnak a fele, vagyis 500 millió példány volt használatban.

Neil Mawton, a piackutató cég társigazgatója a sajtónak elmondta, hogy a folyamat ezután lassulni fog, a felhasználók nagy része már meglévő kamerás mobilját cseréli majd újabbra, azaz a használatban lévő kamerás készülékek abszolút száma csekélyebb mértékben nő majd. A mobiltelefon-gyártók egyébként a különálló digitális fényképezőgépeknél már bevált trendeket próbálják követni, azaz a megapixelek mellett itt is egyre inkább előtérbe kerülnek az olyan funkciók, mint a zoom, az autofókusz, a jobb vakuk vagy a gyorsabb zársebesség.

A kamerás mobilok elterjedéséhez nagyban hozzájárult a korábbi CCD-nél ugyan valamivel rosszabb képminőséget biztosító, viszont megbízhatóbb és jóval olcsóbb CMOS képérzékelők alkalmazása. Ezzel együtt Mawton szerint egy jó ideig továbbra sem jelennek meg kamerás készülékek a 30-40 dolláros árkategóriában, márpedig ilyen olcsó mobilokra tartós és hatalmas kereslet mutatkozik a fejlődő országokban. Ez utóbbi tényező szintén hozzájárul a kamerás mobilok számának 2008-tól bekövetkező lassuló növekedéséhez.