Sorozatgyártás alatt a 64 GB-os Samsung SSD

Milkovits Gábor, 2007. június 25. 20:44

A Samsung bejelentette, hogy megkezdte 64 GB-os SSD flashmemóriás szilárdtest-lemez háttértár eszközének sorozatgyártását, amely szakértők szerint így heteken belül megjelenhet egyes laptopokban.

A Samsung még márciusban jelentette be a 64 GB-os flash SSD-t, amely 1,8 inches méret mellett 65 MB/s-os olvasási és 45 MB/s-os írási sebességet biztosít. A modul 64 darab 8 gigabites, egyszintű SLC flashmemória csipet tartalmaz, amelyek 51 nanométeres gyártási technológiával készülnek. Az eszköz nagy valószínűséggel heteken belül megjelenik majd különböző gyártók, mindenekelőtt nyilvánvalóan a Samsung kompakt laptopjaiban és ultra-mobil PC-iben.

A 64 GB-os flash SSD a jelenlegi 32 GB-os verziót váltja majd föl, amely nem csekély, 530 dolláros áron kapható. Ebből valószínűsíthető, hogy a 64 GB-os SSD-vel felszerelt hordozható PC-k sem lesznek túl olcsók, habár hosszabb távon valamivel mérséklődik majd a winchesterekhez viszonyított árkülönbség. Jelenleg egy 1,8” flash SSD ára megközelítőleg az ötszöröse egy azonos méretű és kapacitású merevlemezes meghajtó árának, ez a többlet azonban az iSuppli előrejelzése szerint 2009-re háromszorosra mérséklődik. A piackutató szerint két és fél év múlva a noteszgépek 25, illetve a kisméretű laptopok 28%-ában lesz flash szilárdtest meghajtó, de további 54 és 58% is hibrid flash/merevlemezes háttértárat tartalmaz majd.