Ismét Németországban lesz Európa leggyorsabb szuperszámítógépe

Genda Csongor Zoltán, 2007. június 25. 21:08

A németországi jülichi kutatóközpont vissza akarja hódítani az európa leggyorsabb szuperszámítógépe címet, és eltervezték egy a jelenleginél is erősebb rendszer megépíttetését.

Ma délelőtt a jülichi laboratórium megbízta az IBM németországi képviseletét egy új szuperkomputer elkészítésével, amely az öreg kontinens leggyorsabb rendszere lesz, és feltehetőleg világviszonylatban is benne lesz az a legelső háromban.

A tervezett 220 tflopsos teljesítmény és  a 65 000 processzor jelenleg az ötszázas toplista második helyére lenne elég, azonban az üzemeltetők beérnék a dobogó legalsó fokával is. Az IBM és a jülichi kutatóközpont között kötött megállapodás szerint az új szuperszámítógépnek őszre kell elkészülnie, amely a jelenleg is használatban lévő JUBL és JUMP mellett kap majd helyet. Az új rendszert, akárcsak a régieket is, fizikai, klimatológiai, illetve gyógyszerészeti kutatásoknál fogják bevetni.

A 16 rackszekrénybe építendő szuperszámítógépnek még nem adtak nevet a jülichi kutatók, a keresztelőre az üzembehelyezéskor kerítenek sort.