A kínai PC-gyártók nem vetik meg a kalóz-Windowst

Genda Csongor Zoltán, 2007. június 25. 22:01

Kínában bepereltek egy számítógépgyártót amiatt, mert illegális Windows-verziót telepített az általuk forgalmazott rendszerekre.

Egy kínai állampolgár benyújtotta keresetét egy pekingi bíróságon egy helyi számítógép-kereskedő ellen, mert az kalóz Windowszal előtelepítve adta el neki az új PC-t. A bíróság jogosnak ítélte a vádakat és elmarasztalta az egyazon vállalathoz tartozó gyártót és kereskedelmi egységet. A sértett fél állítása szerint problémái adódtak az illegális operációs rendszer miatt, ezért kártérítést követelt a cégtől, és azt, hogy díjmentesen installáljanak fel számítógépére egy eredeti Windowst. Az eset nyilvánosságra kerülése után a Microsoft helyi kirendeltsége is úgy döntött, hogy eljárást indít a kalózverziókat terjesztő vállalat ellen.

A kínai lapok beszámolója szerint az ázsiai országban számtalan gyártó és kereskedő telepít fel az általuk forgalmazott PC-kre illegális operációs rendszereket, és ez az esetek nagy részében nem is okoz gondot a vásárlóknak, ugyanis így jóval olcsóbban hozzájutnak az új számítógépekhez.