Jön a TETRA második generációja

forrás Prim Online, 2007. június 26. 12:07

A világ TETRA-közössége idén kilencedik alkalommal találkozhatott a TETRA World Congress rendezvényén Spanyolországban. A konferencián többek között szó esett a TETRA továbbfejlesztett változatáról, a „TETRA 2” technológiáról, bemutattak új adatküldési szoftvereket és a készenléti szervek irányítását megkönnyítő megoldásokat, valamint kiállítottak a felhasználók oktatását megreformáló szimulátorokat.

Tony Gray független menedzsment szaktanácsadó prezentációjában kiemelte, hogy az ETSI által meghatározott „TETRA 2” (TETRA Enhanced Data Service) szabvány kidolgozásának befejezése új mérföldkő a TETRA világában. Mivel az új technológiát integrálni lehet a hagyományos TETRA-val, a meglévő előnyök nem vesznek el, csak kiegészülnek. Annak ellenére, hogy a rendszer megfelelő frekvenciájának meghatározása még hátravan, már most körvonalazódni látszik, milyen fontos előnyei lesznek az új rendszernek a felhasználók számára. A TETRA második generációja tízszer gyorsabb adatátvitelt fog biztosítani, nagyobb kapacitással, szélesebb felhasználási lehetőségekkel. Olyan adatbázisok és képek lesznek letölthetők, amelyek eddig csak a készenléti szervek központjaiban vagy CD-n voltak elérhetők. A tűzoltók képesek lesznek például a kivonulás közben letölteni a legfrissebb épületterveket, akár képek formájában is. A rendőrök a helyszíni videóletöltés segítségével pontosabb információkat kaphatnak helyszíni irányításukhoz.

A rövid modul előadások után interaktív workshopon volt lehetőség megvitatni az elővezetett témákat. „Levonhatjuk azt az általános következtetést a felvetett kérdések alapján, hogy nagy érdeklődésre tart számot a TETRA második generációja, de sok országnak, köztünk nekünk is, először a jelenlegi rendszerünk előnyeit kell maximálisan kiaknázni” - magyarázta Vlaszaty Gábor, a TETRA Association világ szervezet magyarországi képviseletének, a TETRA Forum Hungary Egyesületének a főtitkára.

A rendezvényen az új lehetőségek technológiai hátteréről is beszámoltak. Olyan felhasználóbarát szoftverújdonságokat mutattak be, amelyekkel a kézi és járművekbe telepített rádiókon való adatküldéseket fejlesztették tovább. A készenléti szervek képesek lesznek nagyobb méretű adatok, képek küldésére-fogadására csoportüzenet formájában például körözések kiadásánál, de az összetettebb adatbázisokhoz való hozzáférés sem fog gondot okozni.

A jelenleg használt, irányító, koordináló funkciót betöltő diszpécser központ szolgáltatására is kaphattak alternatívát a résztvevők. Egy mobil kézi számítógépre hasonlító termék kifejlesztésével lehetőségük lesz a közbiztonsági szerveknek, hogy „zsebben tárolják” az egész diszpécser központjukat, így bárhonnan képes a jogosult felhasználó a hatékonyabb, irányítottabb koordinálásra.

A konferencia nemcsak a technikai fejlesztések ismertetésére, de a felhasználók oktatására is nagy hangsúlyt helyezett. A nagyszabású kiállításon olyan életszerű szituációkat idéző szimulátorokat próbálhattak ki az érdeklődők, amelyek az igazi rádiók működését mutatták be különböző problémák felvetésével. Nagy előrelépés a rendszer használati oktatásban, hogy a szimulátor rögzíti az illetékes által elért eredményeket, amelyeket a tréner folyamatosan tud követni, ellenőrizni.

A június 11-től 14-ig tartó madridi konferenciát ezúttal az IIR (Institute for International Research) szervezte meg, a TETRAMou Association világszervezet és az ETSI (European Telecommunications Standard Institute) együttműködésével.

Magyarországról az Egységes Digitális Rádió-távközlő (EDR) rendszer projektjéért felelős Készenléti Szervek Iroda vezetője, Meichl Géza vett részt a konferencia első napjának szekció ülésén. Az EDR megvalósítója és üzemeltetője, a Pro-M Zrt. szintén képviseltette magát az eseményen.