Három osztállyal indul ősztől az Első Magyar Webgazdasági Szakközépiskola

forrás Prim Online, 2007. június 26. 15:05

A 2007/08-as tanévre a várakozásokat felülmúlva összesen 74 fő – köztük 28 lány – iratkozott be az erdőkertesi Első Magyar Webgazdasági Szakközépiskolába, így a tervezett kettő helyett 3 osztállyal kezdheti meg a működését az internet fejlődésével létrejött új ismereteket – köztük weborientált vállalkozásmenedzsmentet, webfejlesztést, webüzemeltetést, webtervezést – oktató szakközépiskola.

A hagyományos szakközépiskolai képzésen túl modern informatikai és gazdasági ismeretekez is oktató iskolát elsősorban Erdőkertes, Veresegyház, illetve a kistérség más közeli részein lakó tanulók választották. Az első tanévben a szakmai tanulmányok „Informatika” összefoglaló név alatt futnak, az órák tartalma pedig a webgazdasági tananyaghoz igazodik. Az elmúlt hónapokban nem csak a tanulók csapata, hanem a tanári gárda is összeállt, már csak egy-két általános tantárgyhoz keres tanárt az iskola vezetősége.

A gazdálkodószervezetek működésének és üzleti modelljének egyre inkább elengedhetetlen része a web, ám csak megfelelő szakmai ismeretek, a web és a vele összefüggő sajátos gazdasági folyamatok működési mechanizmusainak alapos ismerete mellett tud valóban versenyelőnyt nyújtani. Emellett napjainkban igen sokan érdeklődnek – jellemzően a fiatalok körében – a web, webszerkesztés, illetve a webbel kapcsolatos egyéb ismeretek iránt egyrészt a téma érdekessége és korszerűsége miatt, másrészt a webközeli munkaerőpiac egyre növekvő felvevőképessége miatt. Az első Magyar Webgazdasági Szakközépiskola e két oldal igényei közt termeti meg a kapcsolatot, azaz strukturált, átfogó szemlélettel, naprakész ismeretekkel rendelkező munkaerőt képez.

Az iskolát a "Webdidaktika" az Oktatás és az Információs Társadalomért Alapítvány alapította és látja el a fenntartói feladatokat. Az alapítvány elsődleges célja a webgazdasági ismeretek terjesztése különböző képzéstípusok – például államilag elismert képzések, tanfolyamok, tréningek, konferenciák stb. – formájában. Az alapítványt az informatikaoktatás terén régen munkálkodó szakmai kör hozta létre. E szakmai kör mögött tudományegyetemi karok (ELTE, Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem) állnak, illetve olyan nagy cégek segítik munkáját, mint például az Oracle, amelynek a társadalmi szervezeteként működő "Magyarországi Oracle Felhasználók Egyesülete" a Webdidaktika Alapítvány egyik alapítója.