Rátz Tanár Úr Életműdíj - hetedszer

forrás Prim Online, 2007. június 26. 18:02

Az Alapítvány a Természettudományos Oktatásért kuratóriuma idén hetedik alkalommal írta ki a Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázatát. Az életműdíjjal minden évben két-két fizika-, matematika-, kémia- és biológiatanárt jutalmaznak.

A személyenkénti 1 millió forintos díjjal az alapítvány kuratóriuma az elmúlt hét év alatt negyven pedagógus munkáját jutalmazta. Tavaly 85 középiskola 123 pedagógusát javasolták a díjra. A középiskolák, szülői munkaközösségek, volt és jelenlegi tanítványok idén szeptember 14-ig tehetik meg jelöléseiket.

Az Európai Unió egyre nagyobb hangsúlyt helyez a kutatás-fejlesztésre, 2007-ben 1,2 milliárd eurót költ IT és távközlési projektekre, mely összeget természetesen pályázatok útján lehet elnyerni. Ausztriában nagyjából 1700 milliárd forintnak megfelelő összeget költenek kutatásra az idén. Ehhez képest a hazai cél 2010-re, hogy a GDP 1,8 százalékát, vagyis kb. 500 milliárd forintot szánjunk ugyanerre − mondta Kroó Norbert, az MTA alelnöke, az Európai Kutatási Tanács Tudományos Tanácsának tagja, a Rátz Tanár Úr Életműdíj kuratóriumának elnöke.

Az EU törekvéseinek ellenére az összes EU-ország közül hazánkban csökken a leggyorsabban a friss természettudományos és mérnöki diplomások száma. Tehát a nagyobb gond mégsem az, hogy Magyarország más európai országokhoz képest szerényebb pénzeket tud áldozni erre a kulcsfontosságú területre – hívta fel a figyelmet Kroó Norbert –, hanem hogy az erre költhető keret felhasználásához, illetve az uniós finanszírozás elnyeréséhez nem áll majd rendelkezésre megfelelő hazai kutatói gárda. Attól kell tartani, hogy a magyarországi szakember-kibocsátás nem lesz képes lépést tartani a növekvő lehetőségekkel és igényekkel.

Ezt a kedvezőtlen trendet kívánja – a maga eszközeivel – fékezni, megállításában segédkezni az Alapítvány a Természettudományos Oktatásért, illetve a három alapító, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter. Az alapítvány legfőbb célja, hogy kiemelten támogassa a magas színvonalú középiskolai reálképzést, mint a leendő természettudományos értelmiség bázisát. A díjazottak 2001 óta összesen 40 millió forintot vehettek át.