Toshiba noteszgépek AMD lapkával

Milkovits Gábor, 2007. június 27. 08:39

A nagyobb PC-gyártók túlnyomó többségéhez hasonlóan a Toshiba is beadta a derekát, és az Intel-alapú rendszerek mellett AMD processzoros noteszgépek forgalmazásába kezd.

A Toshiba hét éve kizárólag Intel lapkával dobja piacra noteszgépeit, az ezen változtató döntést pedig a kereskedők és a vásárlók részéről mutatkozó igénnyel magyarázza a cég. Tény, hogy a Dell egy évvel ezelőtti szerződése az AMD-vel azt jelentette, hogy az öt vezető PC-gyártó mindegyike forgalmaz már AMD processzoros rendszereket, így a többiek csatlakozása tulajdonképpen várható volt. Ezzel együtt, a Toshibának más, hivatalosan el nem ismert oka is lehetett stratégiája megváltoztatására, két évvel ezelőtt ugyanis a cég belekeveredett abba a monopóliumellenes vizsgálatba, amit a japán kereskedelmi felügyelet folytatott az Intellel szemben. A vádak szerint az Intel abban az esetben adott további árengedményeket egyes PC-gyártóknak, ha azok korlátozták a versenytárs gyártók csipjeinek felhasználását számítógépeikben. Az Intel és a felügyelet végül megegyezett egymással a gyakorlat beszüntetéséről, habár a processzorgyártó sosem ismerte el a vádak valódiságát, mint ahogy a Toshiba sem.

A Toshiba első két AMD-alapú laptopja a felső kategóriás Turion 64 X2 TL64 lapkával szerelt Satellite A215-S4767, illetve a belépő szintű Turion 64 X2 TL56-os processzorral ellátott Satellite A215-S4757 lesznek. Mindkét verzió 2048 MB DDR2 SDRAM memóriával, 250 GB-os  Serial-ATA merevlemezes meghajtóval, DVD SuperMulti LabelFlash optikai meghajtóval, 15,4 inch-es diagonális szélesvásznú képernyővel, 802.11b/g WiFi-vel, ATI Radeon X1200 grafikus kártyával, valamint beépített webkamerával és mikrofonnal rendelkezik. A drágább modell ára 1300, míg az olcsóbb készüléké 900 dollár körül várható.