Minden negyedik internetező elárulja a jelszavát

Genda Csongor Zoltán, 2007. június 27. 18:48

Egy nemrég nyilvánosságra hozott tanulmány azt bizonyítja, hogy az internetezőknek több mint a negyede nem tartja titokban jelszavait, hanem elárulja azokat másoknak.

Az Avira biztonságspecialista a napokban tette közzé a közel tízezer személy bevonásával készített felmérési adatait, melyből az derül ki, hogy a megkérdezettek 27,4%-a megosztja közeli ismerőseivel, illetve családtagjaival az általa használt belépőkódokat. A válaszadók 72,6%-a viszont azt nyilatkozta, hogy semmilyen körülmények között nem szolgáltatják ki illetékteleneknek, még a hozzájuk közel állóknak sem passwordjaikat. Az Avira szakemberei azt is kiderítették, hogy a felhasználók 15,2%-a leginkább a családtagokban bízik meg, és azoknak árulja el a világhálón használt jelszavait. Sokan viszont mintegy emlékeztetőül feljegyzik egy papírdarabra belépőkódjaikat, amit aztán hanyagul szanaszét hagynak. A passwordok másoknak való kiadása mellett azonban komoly biztonsági problémát jelent még az is, hogy az internetezők könnyen kitalálható, egyszerű jelszavakat használnak.

Az Avira szakemberei a tanulmány végén arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy az egyik legnagyobb IT-biztonsági kockázati tényező maga az ember.