Bíróság elé állt a romániai NASA-hacker

Genda Csongor Zoltán, 2007. június 27. 19:06

Romániában elkezdődött annak a fiatalembernek a pere, akit jó néhány amerikai állami intézmény, többek között a NASA számítógépes hálózatának feltörésével vádolnak.

A romániai szervezett bűnözés elleni hivatal a tegnapi napon előterjesztette a 22 esztendős Victor F. elleni keresetet, aki a vádirat szerint nem csupán az Amerikai Űrkutató Központ (NASA), hanem több más állami szervezet, így az energiaügyi minisztérium, valamint az amerikai haditengerészet szervereit is feltörte. A férfi ügyében elsőfokon az aradi bíróság fog dönteni, akit akár tizenkét évi szabadságvesztésre is ítélhetnek. A NASA és a többi amerikai kormányhivatal viszont még kétmillió dollárnyi kártérítést is követel, mivel elmondásuk szerint hozzávetőlegesen ennyi anyagi káruk származott rendszereik feltöréséből. A vádirat szerint a hacker 2005 novembere és 2006 szeptembere között több alkalommal is jogosulatlanul behatolt a fentebb említett állami szervek számítógépes rendszereibe, ahol különböző változtatásokat eszközölt, s ezeken keresztül megpróbált más hálózatokba is betörni.

Victor F. hangsúlyozta, hogy ő nem tagja egyetlen egy szervezett csoportnak sem, és csupán azért törte fel a NASA szervereit, hogy rávilágítson a biztonsági rendszer sebezhetőségére.