Interaktív távvezérlők a Freescale-től

Milkovits Gábor, 2007. június 28. 08:57

A Freescale Semiconductor csipgyártó olyan távvezérlőt fejlesztett ki szórakoztatóelektronikai eszközökhöz, amely rádióhullámokkal működik, és kétirányú kommunikációt tesz lehetővé.

A technológiai előnye, hogy a jelenlegi infravörös eszközöktől eltérően nem csak közvetlenül a készülékre irányítva használható, hanem akár nagyobb távolságból, a fizikai akadályokat kikerülve is. Szintén új lehetőségeket jelent, hogy a távirányítón, illetve beépített kijelzőjén ezentúl a készülékeken, például digitális tv-vevőkön vagy hifiberendezéseken tárolt információk, mondjuk tv-műsorok vagy számlisták is megjeleníthetők és navigálhatók lesznek.

Az új, Entertainment Content Platform (kb. szórakoztató tartalmi platform) nevet kapott specifikációból a Freescale iparági szabványt szeretne csinálni, és ezzel kapcsolatban már tárgyalt is, egyelőre meg nem nevezett cégekkel. A technológia az IEEE 802.15.4 vezeték nélküli szabványon alapul, akárcsak a ZigBee, és 30 méteres körzeten belül kis sávszélességű és ezért rendkívül energiatakarékos adatátvitelt tesz lehetővé. Elemzők magához a ZigBee-hez is komoly reményeket fűznek, amelyeket az mindedig nem tudott valóra váltani.