Megalakult az Észak-alföldi Informatikai Klaszter

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 29. 09:33

Infokommunikációs vállalati összefogással megalakult az Észak-alföldi Informatikai Klaszter - jelentette Kovács Zoltán, a klaszter munkaszervezetének vezetője csütörtökön Debrecenben sajtótájékoztatón.

Tájékoztatása szerint az alulról szerveződő nonprofit konzorcium célja, hogy ösztönözze a régió informatikai vállalati közötti együttgondolkodást és a közös projektek, fejlesztések, pályázatok, valamint ágazati lobbizás révén fokozza a tagvállalatok versenyképességét.

Kovács Zoltán elmondta azt is, hogy a klaszter megalakulását egyéves előkészítő munka előzte meg. Céljuk volt létrehozni egy olyan vállalati hálózatot, amely képes az egyes kis- és középvállalkozások kapacitásának összefogására, s ezáltal komoly megrendelések elnyerésére.

A klaszter létrehozását megelőzően a Baross Gábor regionális innovációs pályázaton 18 millió forintot nyertek információs központ, vállalkozási klub létrehozása. Ennek a sikere vezetett az informatikai klaszter megalakításához - tette hozzá.

Kovács Zoltán elmondta azt is, hogy az észak-alföldi régió 45 informatikai cége az alapító tagja a klaszternek, de miután a térségben 200 ilyen cég működik, számítanak a klaszter gyors bővülésére.

Beszámolt arról, hogy a klaszter első sikere megvan: megszervezték a helyi informatikai állásbörzét, ahol 400 informatikai helyet hirdettek a régióban.

Kovács Zoltán hozzátette: szoros együttműködésre törekednek a Debreceni Egyetemmel, ennek első fontos lépése, hogy szeptembertől az informatikai mesterképzésen részt vevő hallgatók a klaszter cégeinél tölthetik gyakorlatukat.