Szabad a játékfejlesztés a Nintendo Wii-hez

Milkovits Gábor, 2007. június 29. 10:01

A Nintendo olyan eszközöket adott ki, amelyek segítségével független fejlesztők és amatőr felhasználók szabadon készíthetnek játékokat a cég sikeres Wii játékkonzoljához.

A készüléktulajdonosok a közvetlenül a Wii-ről elérhető Wii Shop weboldalról tölthetik majd le a játékokat, legkorábban 2008-tól. A WiiWare elnevezésű eszközcsomagtól azt reméli a Nintendo, hogy a konzol különleges távvezérlője által kínált lehetőségeket kihasználó, az eddigi bevált műfajokat megújító szoftvereket írnak majd a segítségével. A WiiWare alapszintű programozói készségeket igényel és azt is megengedi, hogy a játékot nagy vonalakban PC-n alkossák meg, habár az utolsó simításokat már magán a konzolon kell elvégezni.

A Nintendo lépése nem példa nélküli, a rivális Microsoft ugyanis egy hasonló kezdeményezés keretében már elérhetővé tette XNA játéktervező eszközeit diákok és hobbisták számára, akik ily módon kedvükre alkothatnak programokat az Xbox 360-hoz, és a legjobbak letölthetők is lesznek a felhasználók számára.