A kartellügyek közel kétmilliárdot hoztak az EU-nak

Genda Csongor Zoltán, 2007. június 30. 15:40

Az Európai Uniónak a tavalyi esztendőben összesen 1,85 milliárd euró haszna származott a különböző karteügyekben kiszabott büntetésekből.

Az EB-szóvivők elmondása szerint az 1,85 milliárd rekordösszegnek számít, ugyanis 2006 előtt még soha sem volt példa ekkora nagyságrendre. Neelie Kroes, versenypolitikáért felelős biztos egy tegnapi sajtótájékoztatón viszont úgy nyilatkozott, hogy reményeik szerint a versenyhivatali kivizsgálások eredményeként a tavalyi 1,85 milliárdnál jóval több fog befolyni az idén az EU-kasszába. Ezenkívül a biztos megjegyezte még, hogy a trösztellenes ügyekre úgy tekintenek, mint egy aranytojást tojó tyúkra.

A kartellkivizsgálásokból származó bevételek ez idáig teljes egészében az uniós kincstárba vándorolttak, s a pluszpénznek köszönhetően a tagállamoknak mindig az összeg nagyságához mérten kevesebb hozzájárulást kellett fizetniük. Kroes javaslatot tett arra, hogy az összeg egy részét a versenyhivatali személyzet bővítésére kellene fordítani, azonban ez ügyben még nem született döntés.

Tavaly csupán a Microsoftnak 280,5 millió euró büntetést kellett kifizetnie, mivel nem tett eleget az EU-követeléseknek.