Aktuális trendek a kockázatkezelési piacon

forrás Prim Online, 2007. július 1. 10:02

A SAS és a kockázatkezelési technológiák világpiacát elemző Chartis Research közös tanulmányában pénzügyi szolgáltató cégek 410 vezetőjét kérdezte meg saját vállalatuk kockázatkezelési eljárásairól. A felmérés szerint továbbra is az adatintegráció jelenti a kockázatkezelő megoldások számára a legfőbb kihívást. A kutatás eredményeit a stockholmi SAS Forum 2007 rendezvényen, a felsővezetők és vállalatvezetők konferenciáján ismertette az üzletiintelligencia-szállító a közelmúltban.

A felmérés szerint a pénzügyi szolgáltató cégek számára a teljesítménymenedzsment szempontok ugyanolyan fontosak a kockázatkezelés során, mint a szabályozásnak (pl. Basel II, Sarbanes-Oxley stb.) való megfelelés, az ún. compliance. A pénzügyi intézetek jelentős üzleti előnyöket várnak a kockázatkezelő alkalmazások bevezetésétől, jellemzően fejlettebb teljesítménymenedzsmentet, alacsonyabb arányú tőkekihelyezést és a hitelveszteség csökkentését. Ugyanakkor a kutatásban részt vevő vállalatok csupán 26 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jól körülhatárolt, megfelelően kommunikált kockázatkezelési stratégiával, valamint a stratégia megvalósításához szükséges akciótervvel rendelkezik. Szintén sokat mondó az az adat, mely szerint a válaszadók 25 százaléka jelenleg semmilyen kockázatkezelési stratégiával nem rendelkezik.

Továbbra is a nem megfelelő adatminőség, illetve az adatkezelés hiányosságai gátolják leginkább a kockázatkezelő rendszerek sikeres megvalósítását. A válaszadók támogatták a különböző kockázati megoldások azonos technológiai környezetben való összekapcsolását, mert ez az egész vállalatra kiterjedő, átfogó és integrált kockázatszemléletet eredményez.
A kockázattípusok közül továbbra is a hitelkockázat kezelésére költenek legtöbbet a cégek. A válaszadók 60 százaléka szerint a kockázatkezelő alkalmazások lehetővé teszik számukra, hogy az elkövetkező 2 évben átlagosan 8 százalékkal csökkentsék a  közgazdaságilag szükséges tőke kihelyezését.

Ezen túlmenően, a piaci kockázat és a pénzügyi bűnözés is kulcsfontosságú tényezővé léptek elő. A piaci kockázat ismételt előtérbe kerülésének fő oka, hogy a cégek le akarják cserélni korábbi lassú, nem skálázható rendszereiket. A visszaélések elleni kezdeményezések növekvő beruházásokkal járnak a hitelezés, a hitel- és betéti kártyák, a biztosítási csalások, és a cégen belüli visszaélések területén. A biztosítási iparág is megújult érdeklődést mutat a kockázatkezelő alkalmazások iránt, ami a banki és biztosítási szektor általános közeledésének, valamint a különféle kockázatkezelő eljárások ötvözésének tudható be.

 

A SAS OpRisk alkalmazás a teljeskörű kockázatkezelést lehetővé tevő SAS Risk Intelligence csomag része. Jelenleg világszerte több mint 200 pénzügyi szolgáltató vállalat használja a SAS megoldását a hitelkockázat és a működési kockázat kezelésére, például a HypoVereinsbank (Németország), Raiffeisen Zentralbank (Ausztria), Volkskreditbank AG (Austria) és a Bankdata (Dánia).