Év végén Magyarországon az iPhone

MTI Sajtóadatbank, 2007. július 3. 08:20

Év végére, de legkésőbb 2008 elejére Európában, és így Magyarországon is kapható lesz az Apple iPhone mobiltelefonja - mondta az MTI-nek Massimo Emanuele, az Apple magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója.

Arról még nem tudott pontos információt mondani, hogy melyik szolgáltató kínálja majd a telefont, illetve mennyibe kerül majd a készülék. Amerikában 500 dollárba, vagyis mintegy 90 ezer forintba kerül a legkisebb csomag, feltehetően Európában is ennyit kérnek majd érte - mondta Massimo Emanuele.

A BBC jelentése szerint Nagy-Britanniában sem várható 2007 végénél előbb az iPhone forgalmazása, s az Apple még azt sem árulta el, hogy ki lesz az európai partnere.

Az Egyesült Államokban közép-európai idő szerint június 29-től, péntek estétől kezdték el árusítani az első készülékeket, amelyeket órák alatt elkapkodtak a vásárlók. Sokan órákig sorban álltak - de voltak, akik már szerdán letáboroztak - a kizárólagos amerikai forgalmazó, az AT&T mobilszolgáltató üzletei előtt, hogy az első vevők között lehessenek.

Az AP hírügynökség jelentése szerint az első, a készülékre már hónapok óta váró vevők öröme azonban nem mindig volt maradéktalan, többeknek ugyanis gondjaik akadtak az aktiválással. Az AT&T szóvivője hétfőn azt mondta, hogy "majdnem az összes" vásárlónak sikerült 5-8 percen belül aktiválnia a készüléket - ami enélkül még vekkerként sem használható -, s a problémát a szerverek túlterheltsége okozta: túl sokan akarták egyidőben aktiválni a telefont. A szóvivő szerint már javult a helyzet: oly módon változtattak az aktiválási rendszeren, hogy az új vásárlók már késedelem nélkül tudják üzembe helyezni az iPhone-t.

A készülék gyártója azt reméli, hogy forradalmasítja a mobiltelefóniát. Az óriás érintőképernyővel, kamerával ellátott iPhone telefon webböngészőt, zenelejátszót tartalmaz és minden funkció egyetlen érintésre elérhető.

Steve Jobs, az Apple vezére azt szeretné, ha 2008-ban 10 millió iPhonet értékesítenének, ami a világ mobilpiacán 1 százalékos részesedést jelentene a cég számára, és legalább ötmilliárd dollár bevételt hozna az elkövetkező két esztendőben.