Az SAP beismerte, hogy leányvállalata jogtalanul szerzett információkat az Oracle-től

Milkovits Gábor, 2007. július 3. 14:18

Az SAP szoftvercég beismerte, hogy TomorrowNow nevű leányvállalata tisztességtelen úton jutott hozzá a rivális Oracle szellemi tulajdonát képező alkalmazásokhoz.

Henning Kagermann SAP-vezérigazgató elmondta, hogy a TomorrowNow javarészt legitim céllal, az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében töltött le szoftvereket, ám egyes letöltések valóban helytelen módon történtek. Kagermann hozzátette, hogy természetesen egyetlen ilyen letöltést sem tart elfogadhatónak, ezért sajnálatát fejezte ki. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy az így letöltött tartalmakhoz az SAP nem fért hozzá, mivel tűzfalak védték őket. A cég emellett egy külön végrehajtó hatalommal felruházott elnököt is kinevezett, aki ezentúl kifejezetten a 2005-ben felvásárolt TomorrowNow leányvállalatnál folyó gyakorlatot felügyeli, különös tekintettel az így örökölt, régebbi Oracle alkalmazásokkal kapcsolatos eljárásra. A TomorrowNow hagyományosan Oracle PeopleSoft és J.D. Edwards vállalati szoftverekhez kínál külső terméktámogatást és kapcsolódó szolgáltatásokat.

Geoff Howard, az Oracle ügyvédje üdvözölte a bejelentést, amellyel szerinte Henning Kagermann elismerte, hogy vállalata sorozatosan illegális úton jutott hozzá az Oracle szellemi tulajdonát képező szoftverekhez. Howard azt is elmondta, teljes mértékben tudatában vannak annak, hogy az SAP felhasználta üzleti gyakorlatában az ily módon szerzett tartalmakat. Az Oracle idén március 27-én perelte be nagy riválisát, szerintük ugyanis az SAP egészen a nagy volumenű kémkedésig elment tisztességtelen üzleti gyakorlatában. A bírósági eljárás egyelőre húzódik, mivel a területileg illetékes szövetségi bíróság bírája májusban bejelentette, hogy nem tartja magát alkalmasnak a per vezetésére. A két vállalat, a piacvezető német SAP és az amerikai székhelyű Oracle évek óta verseng egymással a dominanciáért az üzleti szoftverek terén.